
Review Fuji GFX 50 S: Un super aparat de format mediu mirrorless
Prin intermediul prietenilor de la HubPhoto și F64, am avut posibilitatea să testez un super aparat din gama format mediu mirrorless: Fuji GFX 50 S. Aparatul mi-a fost oferit împreună cu cele 3 obiective Fujinon, 32-64 mm (echivalent 25-50 mm full frame), 63 mm (50 mm echivalent full frame) și 120 mm Macro (95 mm echivalent full frame). Toate aceste obiective sunt cu stabilizare. Kitul a fost completat cu un blitz extern Godox dedicat Fuji și transmițătorul wireless Godox. Găsiți mai jos impresiile mele și câteva puncte pro și contra, în urma testării.
Notă: Acest review NU este sponsorizat de către Fuji, F64, sau HubPhoto. Este un review independent, bazat pe experiența pe care am avut-o cu acest aparat și cu setul de obiective incluse în kit.
Ca fotograf profesionist, mi-am dorit întotdeauna un aparat care să mă ajute să obțin cele mai impresionante imagini, indiferent de ramura fotografică abordată. Și, pentru că lucrez în mai toate ramurile, am nevoie de un aparat care “să le poată face pe toate”. Ei bine, acel aparat nu există… deocamdată; dar pot să spun că Fuji GFX 50 S poate înlocui și complementa un DSLR fără prea mari discuții, aducând un plus de valoare serviciilor de fotografie la un cost redus.
Calitatea imaginii este mai presus de tot ceea ce înseamnă full frame, indiferent de numărul de megapixeli ☺ Iar feelingul unei fotografii făcute cu un Fuji este ceva unic.
Pot să spun că timp de 2 săptămâni am “plimbat” aparatul prin toate ramurile fotografice cu care am avut tangențe în cadrul Anghel Brothers Events și Anghel Brothers Studio: de la fotografia de portret (eveniment, familie, fashion) până la fotografia comercială (de produs), documentară, de călătorie și, nu în ultimul rând, fotografia de peisaj, de arhitectură urbană, minimalistă și conceptuală.
În acest articol vom parcurge toate aceste ramuri prin exemple fotografice – mai puțin fotografia de eveniment, despre care vom povesti pe larg toate aspectele într-un post dedicat acesteia în exclusivitate.
Despre aparat
Să pornim cu începutul. Aparatul de față este un mirrorless format mediu de dimensiunea unui DSLR din gama pro.
Senzorul de 44×33 mm (made by Sony) cu 50 megapixeli este același pe care îl poți întâlni și la Pentax 645Z și Hasselblad X1D-50c. Reprezentanții Fuji susțin totuși că acest senzor este personalizat și adaptat nevoilor de calitate ale fotografilor care preferă cromatica Fuji (sunt perfect de acord).
Avantajul major îl constituie faptul că cei care folosesc în prezent aparate din gama Fuji X întâlnesc la acest aparat funcții și o interfață asemănătoare, nemaivorbind de faptul că poți adapta acestui body lentile de la alte sisteme.
Ce mi-a plăcut foarte mult la body este faptul că îl poți personaliza foarte ușor. Mai precis, îi poți seta butoanele în așa fel încât să îl poți folosi ca un DSLR indiferent de marca cu care ești obișnuit să tragi. (Eu folosesc momentan Canon). Ergonomia este superbă, iar amplasamentul butoanelor de pe body este ideal.
Al doilea detaliu care îmi place foarte mult este faptul ca are un joystick care îndeplinește o mulțime de funcții: mutarea punctului de focus, parcurgerea meniului și selectarea opțiunii dorite etc.
Un alt aspect important îl constituie display-ul, care este rabatabil pe 3 axe și este TOUCHSCREEN :D. Mi s-a părut cool și ultra util faptul că poți personaliza și display-ul cel mic în funcție de setările pe care dorești să le afișeze.
Un alt factor important de decizie în alegerea unui aparat este, desigur, siguranța datelor. Fuji GFX 50 S are 2 sloturi de card SD, iar corpul aparatului este rezistent la vreme nefavorabilă (weather sealed).
Deși am avut la dispoziție aparatul timp de doar 2 săptămâni, pot să zic că meniul acestuia este unul intuitiv, iar setările de bază le-am putut face cu ușurință, fără a fi necesară o studiere a manualului, încă de la primele contacte cu aparatul.
Dacă treci de la un sistem full frame la un sistem format mediu, nu vei observa diferențe extraordinare peste noapte, dar este clar că vei juca în altă ligă. Cum sunt un perfecționist înnăscut, îmi voi dori tot timpul un aparat care să îmi satisfacă cele mai înalte exigențe în ceea ce privește calitatea imaginii.
Despre investiție
Sunt fotograf profesionist de nuntă, dar mi-am dorit tot timpul să evoluez și să abordez și alte ramuri ale fotografiei. Acest fapt mă ajută să nu mă plafonez și să iubesc în continuare fotografia, indiferent de ramura despre care vorbim.
Prin intermediul Anghel Brothers Studio, am avut plăcerea să lucrez la proiecte care m-au stimulat și am observat că un aparat DSLR nu poate satisface cele mai mari pretenții ale clienților corporate. Așadar, a venit timpul să investesc într-o trusă de fotografie format mediu care mă împinge să trec cu fotografia la un alt nivel.
Desigur, costul unei astfel de investiții este destul de ridicat în comparație cu o trusă DSLR. Cu toate acestea, rezultatele obținute și posibilitatea de a extinde gama de servicii pe care o ofer mă ajută să amortizez aceste costuri foarte rapid.
Iar acum mă veți întreba la ce gen de fotografie pot folosi eu, ca fotograf profesionist de nuntă, un aparat format mediu. Simplu! În primul rând la fotografia de nuntă (v-am spus că vom vorbi despre acest lucru în articolul următor ☺), dar și la fotografia real estate / arhitecturală, de peisaj, fotografie de produs, fotografie de studio (portret, family, concept); genuri de fotografie care îți pot completa foarte ușor veniturile în extrasezon și de care noi, ca artiști fotografi, avem nevoie pentru a ne împlini.
Pro și contra
Plusurile pe care le-am identificat la Fuji GFX 50 S:
- Cel mai accesibil cost pentru un aparat din gama mirrorless format mediu
- Format mediu – 50 Mp cu o dimensiune a pixelului de 5,3u în comparație cu Nikon D810: 4,9u; Sony A7RII: 4,5u; Canon 5DsR: 4,1u
- 14-bit color și 14 stopuri dynamic range 😀
- Shutter mecanic cu viteze de până la 1/4000 sec
- Shutter electronic cu viteze de până la 1/16000 sec
- Personalizarea în totalitate a butoanelor
- Este aparatul ideal pentru ședințele de fotografie indoor în care folosești lumină artificială de studio
- Pentru blitz-urile Fuji EF-X500 poți sincroniza cu shutter-ul mechanic la viteze de până la 1/4000 sec
- 117/425 de puncte de focalizare
- Focus peaking
- Timp lung de expunere până la 60 de minute direct din aparat
- Distorsiuni minime ale obiectivului
- Obiectivul vignetează foarte puțin (în comparație cu celelalte obiective wide)
- Cromatica fidelă, fără aberații
- Dimensiunea senzorului îți permite o calitate a imaginii demnă de print
Minusuri:
- Greutatea obiectivului Fujinon 32-64mm este considerabilă, dar nu constituie un impediment pentru mine, mai ales că eu sunt obișnuit să folosesc un DSLR cu grip ☺
- Viteza de sincronizare cu blitz-ul de studio până la 1/125 sec
- Viteza de focus este mică în condiții de iluminare scăzută în combinație cu scenă/acțiune rapidă
- 3 fps
Concluzie
Dacă vrei cea mai bună calitate la cel mai scăzut cost, acest aparat este ideal. Fuji GFX 50S este construit pentru cei care doresc să facă pasul către formatul mediu și urmăresc să performeze și în alte ramuri ale fotografiei, pe lângă cea de eveniment.
Ați avut ocazia să încercați acest aparat sau altele similare? Sunt curios să vă aflu părerea, prin comentariile de mai jos.
Cătălin Anghel